BRAVO AVOCADO!

V-ati intrebat poate, „cu ce se mananca“ un AVOCADO – acest fruct ciudat aparut de ceva vreme in rafturile supermarket-urilor din Romania. Cum pretul este in jur de 7 lei bucata(!), iar la un kilogram intra cam 5-6, veti spune ca nu este tocmai ieftin. Daca o sa cititi acest articol o sa vedeti ca nu este nici foarte scump. De ce? Nu aveti nevoie de un kilogram ca sa-l preparati. Uneori, pentru mai multe portii, ajunge si un sfert de fruct!
Avocado
Cand spaniolii au gustat prima data dintr-un fruct de AVOCADO, nu aveau de unde sa stie ca fructul era cultivat la tropicele Lumii Noi de mai bine de 7.000 de ani. De atunci si pana in ziua de azi fructul si-a pastrat nestirbita reputatia de afrodisiac masculin. De altfel, AVOCADO deriva din cuvantul ahuacatl care in limba azteca inseamna, scuzati, testicol.
Primii „cuceritori“ care au cultivat acest fruct au fost fermierii californieni, in jurul anului 1870. Astazi el este cultivat intens in Israel, Australia si Africa. Unii spun ca este fruct, altii ca-i leguma. Daca creste in pom am fi tentati sa-l trecem la fructe. Oricum, este foarte ciudat. Cand este rupt din pom AVOCADO pierde aproape tot zaharul, spre deosebire de alte fructe. Deasemenea, continutul de apa abia daca ajunge la 70%, in timp ce toate celelalte fructe se situeaza undeva pe la 95-98% apa. Acest continut scazut ii da pulpei o consistenta cremoasa, untoasa – de altfel, o sa vedeti, se poate manca si intins pe paine.
Cu cel mai mare continut de proteine dintre toate fructele, cu mai mult potasiu decat banana si cu un depozit urias de vitamine (A, B, C, E) si minerale, AVOCADO este o importanta sursa de sanatate.
Astazi se cultiva mai mult de 500 de varietati de AVOCADO, toate provenind din cele trei varietati majore: mexicana, guatemaleza si indiana.
La noi se importa doi din cei mai aromati hibrizi: HASS si FUERTE.
HASS – este oval si dupa ce este cules se transforma in vanat inchis.
FUERTE – are forma de para, si isi mentine coaja verde si dupa ce e recoltat.

PREGATIREA PENTRU GATIT
Taiati fructul longitudinal in jumatate pana ce cutitul atinge „nuca“ din mijloc;
Rotiti cu grija cele doua jumatati pana se desprind;
Scoateti „nuca“ cu varful cutitului;
Cojiti pielita incepand de la codita;
Daca nu il gatiti imediat, stergeti cu o felie de lamaie suprafetele si impachetati jumatatile in folie de plastic pentru a evita oxidarea si decolorarea.

Inghetata de avocado si kiwi
2 portii – 30 minute + 4 ore la frigider
Inghetata Avocado
4 kiwi, marime medie, bine coapte
1/4 AVOCADO copt, fara pielita
2 lingurite suc de lamaie proaspat stors
3/4 cana lapte
3/4 cana zahar tos
200 g frisca sau smantana nefermentata (dulce)
Taiati kiwi in jumatate si scobiti miezul cu o lingurita pentru ca sa nu va mai chinuiti cu jupuitul pielitei. |nlaturati mijlocul alb. Cu mixerul sau cu blenderul faceti un piure din toate miezurile- trebuie sa va iasa cam trei sferturi de cana..
Frecati sfertul de AVOCADO cu sucul de lamaie. Trebuie sa va iasa cam un sfert de cana (50ml). Adaugati la piureul de kiwi.
Intr-o oala fierbeti laptele impreuna cu zaharul, amestecand pina se dizolva zaharul. Laptele se fierbe un minut. Luati laptele de pe foc si adaugati piureul de fructe. Lasati la racit si apoi la congelator minim 4 ore. Cel mai bine este s-o lasati toata noaptea. (Razvan Cucui)

About these ads

Etichete: , ,

2 Răspunsuri to “BRAVO AVOCADO!”

  1. georgia Says:

    Avocado care se gaseste la noi in supermarket-uri este crud, motiv pentru care multi oameni care au gustat mi-au zis ca e “naspa”. E naspa pt ca e amar si tare.

    La fel cum se proceda cu bananele pe vremuri, avocado se poate lasa la copt 2, 3 zile, pana ce se inmoaie. Ieal ar fi la temperatura camerei, undeva la intuneric. Apoi e perfect – moale, cremos si cu aroma de nuca :D

  2. ElCucui Says:

    …intr-o punga de hartie, as mai adauga eu…

Comentariile nu sunt permise.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 30 other followers

%d bloggers like this: