MANGO – Regele fructelor

Considerat de indienii din India „mancarea Zeilor“, MANGO (Magnifera indica) este probabil cel mai iubit fruct din Asia. Nu se stie cand oamenii au inceput sa se bucure de savoarea sa, cert este ca mango apare in toata mitologia indiana si este pomenit prima data intr-un inscris, Hindus Verdas, vechi de 6.000 de ani. Insusi Budha l-a laudat si i-a multumit pentru umbra generoasa a acestui arbore – inalt de 40 metri, cu o coroana de 10 metri in diametru – sub care obisnuia sa mediteze. Romanii care l-au gustat au spus ca seamana ba cu piersica, ba cu banana, ba cu pepenele galben, ba cu toate la un loc. Adevarul este ca mango are un gust distinct, chiar daca in gura iti explodeaza parca aromele tuturor fructelor pe care le-ai mancat vreodata. De aceea asiaticii l-au si innobilat cu titlul de „Rege al fructelor“.
mango1
Originea fructului mango se atribuie Indiei, desi s-au gasit fosile, datand din Quaternar, in mai multe zone tropicale si sub-tropicale ale Asiei de Sud-Est. Cele 27 de specii originale se regasesc in India, Indo-China, Thailanda, Filipine precum si in arhipelagul Malayesia. Dupa anul 1700 a fost adus, spre a fi cultivat, in Brazilia, iar cu cativa ani inainte de anul 1900, in Florida si Africa de Sud. Astazi se cunosc peste 500 de genotipuri de mango, printre care cei mai apreciati sunt hibrizii „Tomy Atkins“ (pulpa mai tare, chiar usor fibroasa, foarte aspectuos, dar mai putin aromat) si „Keitt“ (mai moale, dar foarte aromat). India asigura trei sferturi din productia mondiala de mango. E drept ca si jumatate din consum.
Culoarea exterioara poate varia de la verde, verde-galbui, pana la galben si chiar portocaliu-rosiatic. Pulpa este in general galbuie, ceva mai consistenta decat pulpa unei piersici „pietroase“ si alunecoasa la mestecat. Ce este interesant e ca niciodata, dupa ce ai mancat mango, nu ramai cu fragmente intre dinti, ca la piersica, portocala sau alte fructe.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati mango
Fructele care se importa la noi cantaresc in jur de 300-400 grame si au lungimea cuprinsa intre 12 si 15 centimetri.
Fructele parguite sunt mai bune la mancaruri, cele coapte se pot consuma ca atare;
Mirositi fructul. Daca simtiti un iz puternic de terebentina, nu-l cumparati – este trecut. Fructul copt trebuie sa fie parfumat, cu un miros dulce, placut;
La apasarea usoara cu degetul, fructul copt trebuie sa cedeze putin. Daca e tare inseamna ca nu este copt;
Daca ati cumparat fructe necoapte, puneti-le intr-o punga de hartie si inchideti-o la gura. Verificati zilnic daca s-au copt;
La frigider, fructele coapte se pot pastra maximum 5 zile, in sertarul de jos.
ATENTIE! Petele de suc de mango de pe haine nu mai ies.

Recomandarile „Doctorului Mango“
Un fruct de mango contine de 20 de ori mai multa vitamina A (beta-caroten) decat o portocala. Beta-carotenul regenereaza pielea, ajuta vederea, si, fiind un puternic anti-oxidant impiedica aparitia bolilor degenerative;
Vitamina E continuta de mango i-a atras faima de „fruct al fertilitatii“;
Continutul bogat in vitaminele B3, B5, B6 il recomanda pentru sistemul nervos supus stresului;
In India mango este consumat pentru a opri hemoragiile uterine;
In tratatul „Plante impotriva cancerului“ medicul Hartwell acrediteaza ideea ca fenolii continuti de mango (quercitina, isoquercitina, astragalina, fisetina etc) si anumite enzime au capacitati anti-cancerigene. (Razvan Cucui)

Etichete: ,

Un răspuns to “MANGO – Regele fructelor”

  1. Velco Unipan Says:

    In toate articolele citite,inclusiv al D-voastra,mango este descris cuprinzator cu exceptia samburelui.De aici se subantelege ca samburele este necomestibil.Samburele este f.frumos,seamana cu o scoica.Cultivarea la noi nu se pune.Totusi o precizare in privinta comestibilitatii samburelui este necesara.Poate o faceti?Cu multumiri !Bata

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: