Ciorba de perisoare

10 portii – 150 minute
Ciorba de perisoare
800g carne tocata (amestec vita, porc); 1 rasol de vita (cca. 1 kg); 60g orez; 3 cepe; mari; 2 morcovi mari; 1 telina mica; 1 radacina de patrunjel mare; 1 ardei gras rosu; 1 ardei gras verde; 1 l bors; 1 lingurita rasa cimbru pisat; 1 leg. patrunjel; 1 leg. leustean; ± sare, piper
Curata rasolul de pielite, spala-l cu apa rece si pune-l la fiert, intr-o oala mare, in 4 l apa si o lingurita de sare. Cand da in clocot, ia spuma de cate ori este cazul. În timp ce rasolul fierbe, curata legumele, pastreza o ceapa pentru perisoare, spala-le si taie-le in cubulete mici (cca. 5mm) si pune-le intr-un castron, in apa rece. Carnea tocata amestec-o, intr-un bol, cu orezul, cimbrul, o ceapa tocata cat mai marunt, doua oua, jumatate de legatura de patrunjel, jumatate de legatura de leustean, sare si piper dupa gust. Framanta bine carnea tocata, apoi cu mana umezita formeaza perisoare mici (2-3cm in diametru) si pune-le pe o tava de inox, stropita cu apa rece. Cand rasolul este bine fiert si carnea se desprinde cu usurinta de pe os, scoate-l din oala pe o tava, supa ramasa strecoar-o printr-o sita deasa, apoi curata bine carnea de pe os si tai-o in bucatele. Pune in supa strecurata legumele taiate in cubulete si bucatele de carne curatate de pe rasol, apoi pune oala din nou la fiert. Cand incepe sa fiarba, ia spuma de 2-3 ori. Dupa 10-15 minute pune perisoarele, acopera oala cu un capac si mai lasa sa fiarba inca 30 de minute, la foc mic. Cand perisoarele si legumele sunt bine fierte, pune in oala cu ciorba borsul, fiert separat, si lasa sa mai dea in 2-3 clocote. (Daniel Petre)

Etichete: , , ,