ANANASUL – Parfumul parfumurilor

Ananas
Nu cred ca este cineva care sa nu fi gustat macar o data ananas. Cunoscut de noi inca din cele mai vechi timpuri (socialiste) sub forma de compot la conserva chinezeasca, ananasul a aparut dupa 1990 in toata splendoarea sa si pe tarabele vanzatorilor de fructe din piete. Ce nu prea se stie la noi este ca ananasul este un excelent ingredient in mancaruri, salate si sosuri. Desi este destul de scump (7-8 lei/bucata) haideti sa-l primim totusi in bucataria noastra, fie chiar si numai pentru ocaziile speciale.
In anul 1493 Cristofor Columb a descoperit ananasul in insula Guadelupa din arhipelagul caraibian, acesta fiind raspandit pe atunci doar in America Centrala si de Sud. Amerindienii Tupi (din Brazilia de astazi) il numeau le nana des nanas – parfumul parfumurilor – nu mai trebuie sa spunem si de ce. Englezii l-au numit initial „pinul Indiilor“, datorita asemanarii cu conul de pin si pana la pineapple nu a mai fost decat un pas. In 1777 capitanul Cook l-a introdus in arhipelagul malaezian innobilandu-l cu titlul de „printesa a fructelor“ datorita „coroanei“ de frunze. Astazi se cultiva si in sudul si vestul Africii, in sud-estul Asiei, dar mai ales in insulele Hawaii unde se produc nu mai putin de un milion de tone pe an.
Ananas cultura
Poate o sa-i dezamagim pe cei care cred ca ananasul creste intr-un pom inalt, asemanator cu palmierul, cand le vom spune ca, de fapt, este o planta erbacee care nu se inalta mai mult de un metru si jumatate de la sol. Chiar si asa parfumatul fruct ne este dat de o planta deosebit de interesanta. Fiind o planta bienala, in primul an ii cresc doar frunzele mari dipuse radial. Abia in al doilea an in varful plantei infloreste un ciorchine de aproape 200 de flori roz a caror ovare se vor maturiza, transformandu-se in fructele de forma diamantului. Practic, ananasul este compus din 200 de fructe adunate intr-un ciorchine batut. Sub coaja fiecarui „diamant“ gasim un „ochi“ – un lacas in care, la hibrizi, foarte rar gasim seminte. De aceea, plantarea ananasului se face prin „propagare“. Se replanteaza o parte din tulpina, sau chiar frunzele mari. Daca coroana de frunze mici se taie mai generos, cu un capac mai gros, aceasta se poate replanta cu succes. Daca fructul este desprins intr-un anumit fel, cultivatorul poate obtine de la aceeasi planta, un al doilea fruct in acelasi an – mai mic, dar mai mai dulce.

Cum il alegeti
Miroase-l! Daca e parfumat si gustul va fi la fel. Culoarea nu indica daca fructul este copt. Exista varietati care la maturitate au culoare dominant verde si sunt foarte dulci. Apasati usor cu degetul pe coaja. Daca cedeaza usor inseamna ca este dulce si suculent. Daca doriti sa-l folositi la mancaruri, alegeti fructele cele mai pietroase – sunt coapte pe jumatate. Evitati fructele cu frunze uscate, galbene sau maro dar si pe cele cu frunze foarte verzi, si fragile. Frunzele pot sa aiba virfurile uscate – dar numai varfurile!

Cum il curatati
Pe o farfurie (ca sa „salvati” sucul), taie un capac sub frunze si alt capac la baza. Acum fructul va sta drept si poate fi decojit cu un cutit bine ascutit. Taie coaja de sus in jos intrand cu cutitul 5 mm. Nu iti face probleme ca ochii (golurile maronii) nu pot fi scosi cu varful cutitului ca la cartofi. Abia dupa ce ai decojit tot fructul, ii vei taia cate trei odata, facand cu cutitul un sant in „V”. {antul va inconjura in spirala fructul, ceea ce va da un aspect interesant rondelelor. Taie rondele groase de 1,5 cm, carora decupeaza-le cotorul din mijloc (eu mananc pe loc cotorul, care este mai fibros si mai putin dulce)

Inamicul grasimii
Enzimele proteolitice, cum este, in principal, Bromelaina digera in cateva minute o cantitate de proteine de 1000 de ori mai mare decat propria greutate. Cei care isi castiga existenta din cultivarea sau prelucrarea ananasului trebuie sa-si protejeze mainile cu manusi pentru a nu-si distruge epiderma.
Deasemenea, Bromelaina este un agent eficient pentru a desface legaturile moleculelor de amidon, ceea ce recomanda anananasul pentru tratarea sensibilitatii la produsele de panificatie. Pentru slabire, cei care nu au probleme cu aciditatea, pot face cure de suc proaspat de ananas si se pot mânca 1-2 rondele dupa masa, ca desert.
Ananasul este bogat in vitaminele A si C. Este un bun diuretic, si datorita continutului crescut de celuloza, care regleaza digestia.
Se recomanda in colesterol, arterita si infectii respiratorii.
Sporeste efectul antibioticelor si al chimioterapiei.
Nu aruncati cojile si bucatelele rezultate de la curatarea „ochilor“. Fierbeti-le cu zahar, raciti si veti obtine cel mai racoritor suc pentru perioadele caniculare.
Bucati de ananas pot fi adaugate la marinate sau baituri. Verificati din timp in timp ca sa nu se „fragezeasca“ prea tare. (Razvan Cucui)

Etichete: ,

2 Răspunsuri to “ANANASUL – Parfumul parfumurilor”

  1. paul Says:

    se poate cultiva si in romania?

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: