Tarta Tatin

8 portii – 60 minute + 8 ore macerare
tarta_tatin

ALUATUL:
200g faina; 100g unt; un varf de cutit sare; un varf de cutit zahar; 2 linguri apa;
UMPLUTURA:
4-6 mere golden; 300g unt; 200g zahar praf; 1 lingurita zahar vanilat; 1/2 lingurita scortisoara; 1 lingura coaja rasa de lamaie

Curatati merele, taiati-le in jumatati, inlaturati cotorul si semintele si taiati fiecare jumatate in 3 – 8 bucati. Luati o tava rotunda cu diametrul de 22cm si inaltimea de minimum 6cm. Ungeti tava cu unt si presarati-o cu zaharul praf. Puneti tava pe foc iute pentru ca zaharul sa se caramelizeze. Cand acesta devine auriu, luati tava de pe foc. Asezati in tava un strat de mere cu scobitura in sus si partea bombata in zaharul caramel. Peste mere presarati scortisoara, coaja de lamaie si zahar vanilat. Puneti un al doilea strat de mere, tot cu partea scobita in sus, in asa fel incat sa acoperiti toate golurile din primul strat de mere. Peste acestea presarati zahar vanilat, scortisoara si coaja de lamaie. Urmeaza un al treilea strat de mere, asezate tot cu scobitura in sus, strat care trebuie sa depaseasca putin marginile tavii. Puneti tava pe foc si lasati-o pana cand caramelul preparat inainte se ridica printre mere (aproximativ 10 – 15 minute). In acel moment luati tava de pe foc si lasati-o la racit. Cel mai bine este sa se continue prepararea prajiturii a doua zi sau cel mai repede dupa 8 ore. Este necesar acest timp pentru ca merele sa macereze in caramel.
Pentru a prepara aluatul, amestecati faina cu untul, zaharul si sarea. Adaugati atata apa cata este necesara pentru a obtine un aluat fraged. Acesta se lasa in repaus, la rece, cel putin 30 de minute. Din aluat intindeti o foaie rotunda pe care puneti-o peste merele din tava. Marginea aluatului trebuie sa intre putin in tava, pe langa mere. Intepati din loc in loc foaia si coaceti-o in cuptor, la foc potrivit, 30 – 40 minute. Cand este rumenita uniform, scoateti tava din cuptor si cu ajutorul unui cutit, desprindeti tarta de tava. Puneti deasupra tartei un platou si rasturnati tarta rapid, astfel incat merele caramelizate sa fie deasupra, cu partea bombata in sus. (Daniel Petre)

Tarta Tatin
Istoria Tartei Tatin incepe prin anul 1851 si este legata oarecum si de numele lui Napoleon III. Acesta a cumparat in regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne, un domeniu urias in care dorea sa investeasca mult. Adaptandu-se din mers schimbarilor, un localnic, Jean Tatin, si-a transformat propria casa in hotel, pentru a putea primi pe cei interesati de dezvoltarea regiunii. Hotel Tatin este asadar locul in care s-a nascut tarta care a devenit in scurt timp celebra. Iar autoarea ei este una dintre cele doua fiice ale lui Jean Tatin, care au preluat hotelul dupa moartea tatalui lor. Cea mai mica dintre ele, Caroline (1847 – 1911), avea in sarcina primirea oaspetilor. Se spune despre ea ca parea foarte serioasa si ca stia sa se poarte cu clientii in asa fel, incat fiecare dintre ei pleca multumit si incantat, mai ales pentru faptul ca severa Caroline stia sa dea sfaturile cele mai bune in orice imprejurare. Niciodata Caroline nu era singura, tot timpul in jurul ei erau oameni care-i admirau atat frumusetea, cat si intelepciunea. Unii dintre ei au numit-o chiar “micuta printesa din Sologne”.
Cea mai mare dintre surorile Tatin, Stephanie (1838 – 1917), avea in grija bucataria hotelului. De dimineata si pana seara era tot in jurul sobei uriase pe care fierbea, frigea si cocea mancaruri foarte gustoase, despre care se vorbea in intreaga regiune. La Hotel Tatin se cazau adesea grupuri de vanatori care veneau ocazional sa vaneze prin padurile din regiune. Acesti gurmanzi apreciau in mod deosebit tarta cu mere in care era specialista Stephanie.
Dar intr-o buna, zi harnica si priceputa Stephanie, s-a luat cu vorba cu unul din oaspetii hotelului si n-a bagat de seama ca timpul trece si ca nu are nici un desert preparat. Oaspetii care au umplut restaurantul asteptau deja tarta cu mere binecunoscuta, dar realitatea era ca merele asteptau pe masa din bucatarie, langa aluatul pregatit de dimineata. Ce era de facut? Stephanie a uns rapid tava cu un strat gros de unt, a taiat merele si le-a pus in tava si tava a pus-o la cuptor. Abia cand bucataria s-a umplut de aroma merelor coapte si-a dat seama ca a uitat sa puna sub mere si foaia de aluat. Nu mai putea da inapoi, pentru ca parfumul merelor gadila deja narile clientilor pofticiosi, si-atunci a scos tava din cuptor si a intins foaia de aluat deasupra merelor. A lasat tava in continuare la cuptor si cand aluatul a fost rumenit, a scos-o. Dar cum s-o prezinte asa, pentru ca nu era deloc imbietoare la infatisare? Nu semana nici pe departe cu tarta care-o facuse cunoscuta in tot tinutul. Acela a fost momentul in care geniul ei de buna gospodina a facut-o sa ia cea mai inteleapta hotarare: a luat un platou mai mare si a rasturnat tarta fierbinte, cu merele in sus, printr-o miscare rapida. Si pentru ca nu mai putea intarzia, a prezentat-o clientilor nerabdatori, aburind. Succesul a fost imens, iar primul care a gustat-o, Curnonsky, i-a dat “pasaport gastronomic mondial”. Restaurantul Maxim’s din Paris a preluat imediat reteta si a facut din Tarta Tatin punctul principal de atractie.
(adaptare dupa site oficial Tarte Tatin)

Etichete: , , ,

2 Răspunsuri to “Tarta Tatin”

  1. monica Says:

    Am scos-o acum cinci minute din cuptor. Nu arata deloc ca in poza , insa e ceva de vis. Demult n-am mai mincat ceva atit de bun, facut de mine insami.

  2. bucataria pentru toti Says:

    Ne bucuram ca va place!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: