Peltea de struguri cu gutui

1kg struguri; 500g gutui; 1kg zahar
gutui cu struguri

Se aleg boabele de struguri, se spala, se zdrobesc si se lasa sa se scurga pe o sita deasa. Se lasa zeama la limpezit. Se curata gutuile de puful de deasupra, se spala, se taie in felii si se fierb într-un litru de apa. Se zdrobesc apoi fructele si se strecoara prin sita. Dupa ce zeama s-a limpezit, se amesteca cu cea de struguri si cu zaharul si se pune la fiert, la foc iute, ca sa se pastreze o culoare deschisa, frumoasa. Dupa 15-20 minute de fiert se incearca concentratia siropului punand cateva picaturi pe o farfurioara. Când picaturile cad bob rotund si nu-si modifica forma, pelteaua este gata. Daca pelteaua a fiert prea mult, se mai adauga sirop de fructe si se mai fierbe pâna ajunge la consistenta potrivita. Pelteaua se toarna fierbinte in borcane încalzite înainte în cuptorul aragazului. Dupa ce borcanele s-au racit, se controleaza daca pelteaua este bine întarita. Daca pelteaua nu s-a întarit suficient, se mai pune la fiert. O peltea reusita se poate rasturna închegata din borcan si se poate taia in cubulete cu cutitul. Borcanele se leaga când pelteaua este rece.

Etichete: , ,


%d blogeri au apreciat asta: