Tort de castane

12 portii – 70 minute + 2 ore la frigider
tort castane

BLATUL: 6 oua; 150g zahar; 100g nuci macinate; 3 linguri faina; 1 lingurita zeama de lamaie; 1 lingurita rom
CREMA: 400g piure de castane; 200g unt; 2 linguri rom; 500g frisca; 100g zahar praf; 1 lingura zahar vanilat
SIROPUL: 150ml apa; 50g zahar; 75ml rom
ORNARE: 500g frisca; 100g nuci macinate; 2 linguri piure rece de castane

Se pregateste o forma rotunda de tort cu diametrul de 25cm: se unge bine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu faina. Se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul, romul si zeama de lamaie, adaugate treptat.
Cand spuma obtinuta este ferma si se tine bine de tel, se adauga galbenusurile batute, faina si nucile si se amesteca bine ingredientele prin rasturnare, nu prin frecare. Compozitia se toarna in tava pregatita si se pune la copt, la foc potrivit, 35 – 40 de minute, in cuptorul incins dinainte. In primele minute nu se deschide usa cuptorului, iar dupa 15 minute focul se poate reduce, ca sa nu se rumeneasca blatul prea tare.
Pentru a vedea daca blatul este copt, se inteapa in mijloc cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata din blat, acesta este copt si se poate scoate din cuptor. Se lasa in tava 5 minute si apoi se desprind marginile lui cu cutitul si se rastoarna pe un platou. Se intoarce imediat si se lasa sa se raceasca. Dupa racire se taie in trei foi cu un cutit bine ascutit.
Pentru a obtine siropul, se fierb ingredientele 3 minute. Se pune pe un platou foaia de blat care a fost deasupra cand s-a copt blatul (cu taietura in sus). Se stropeste foaia cu sirop si se unge cu crema. Peste crema se pune a doua foaie, care se stropeste si ea cu sirop si se unge apoi cu un strat de crema. Deasupra se pune ultima foaie care se insiropeaza uniform, ca celelalte foi.
Tortul se imbraca in frisca batuta din smantana proaspata. Lateral, tortul se orneaza cu nuci prajite si apoi macinate. Deasupra, peste frisca, se trece printr-o sita metalica piureul rece de castane, pentru a obtine frecatei uniformi. Tortul se tine la rece 2 ore inainte de a fi servit. (Daniel Petre)

Etichete: , , ,

3 Răspunsuri to “Tort de castane”

  1. Urmuz Says:

    O reţetă de zacuscă de ciumperci delicioasă, se poate? Mulţumesc!

    ps: Istodor tocmai s’a căpătuit cu una uriaşă şi nu ştie ce să facă cu ea.

  2. Urmuz Says:

    Mulţumesc, săru’mîna!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: