Clatite cu struguri

2 portii – 50 minute
clatite_struguri

ALUAT de clatite:
100g faina; un varf de lingurita scortisoara; 1 ou; 200ml lapte; ulei pentru prajit
UMPLUTURA:
100g boabe de struguri negri; 4 linguri zahar; 3 linguri apa; 1 lingura coniac; 1 lingurita scortisoara
SOSUL:
4 linguri suc de fructe; 1 lingurita coaja rasa de lamaie
Se amesteca faina cu sarea, scortisoara, oul batut si laptele, pana cand se obtine o compozitie omogena. Din aceasta compozitie se coc clatite, folosindu-se foarte putin ulei pentru prajit. Clatitele coapte se suprapun pana cand sunt toate gata coapte. Pentru umplutura, fierbeti un sirop din zahar si apa. Cand incepe sa se ingroase, se adauga coniacul, scortisoara si boabele de struguri. Se fierb 5 minute, la foc mic, apoi se lasa la racit. La mijlocul fiecarei clatite se pune cate 1 lingura din compozitia pentru umplutura, dupa care marginile clatitei se aduna pentru a acoperi umplutura. Clatitele se stropesc cu sosul format din sucul de fructe in care s-a amestecat coaja rasa de lamaie. (Daniel Petre)

Etichete: , , ,

5 Răspunsuri to “Clatite cu struguri”

  1. Urmuz Says:

    Cînd am citit coniac, prima dată m’am speriat: Hait, BpT s’a prins că îmi place coneacu – mişto reţetă.

    ps: putem înlocui strugurii cu must?

  2. ElCucui Says:

    Da, dar nu uitati sa schimbati si titlul retetei in „Clatita cu must”

  3. Urmuz Says:

    Totuşi, dacă bat boabele de struguri înainte de a le pune în clătite:

    1. Putem să o redenumim Clătite cu struguri bătuţi tradiţional?

    2. Dacă între timp strugurii fermentează, obţinem Clătite cu borhot?

    3. Pot prezenta, în ambele cazuri, clătitele unor oameni pretenţioşi?

  4. bucataria pentru toti Says:

    Depinde. Daca ‘traditional’ pentru dumneavoastra inseamna ‘batut via cu piciorul/Lelita Ioana’ va trebui sa respectati anumite norme de igiena corporala. Depinde cat de pretentiosi sunt respectivii…

  5. Urmuz Says:

    Vă mulţumesc pentru atenţia asupra acestor mici amănunte care, totuşi, ne albesc mustăţile, barba, tacîmurile. Cred că cel mai bine, pentru a evita aceste neplăceri, e să specific în invitaţia la clătite: Clătite cu umplutură la alegere storşită în picioare de musafiri. Şi în cazul acesta să pregătesc butoaie sau putini pentru luat în picioare umplutura în funcţie de afinităţi: în butoiul 1 sînt aşteptaţi Z, N, R – firi compatibile. În butoiul 2, E, S,X – alte firi compatibile. Bănuiesc că altfel stoci strugurii cu picioarele (să specific ţinuta nud?) cîn eşti în acelaşi butoi cu vechi şi dragi prieteni.
    Vă mulţumesc.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: