Zacusca cu ciuperci

zacusca_ciuperci

1,5kg ciuperci proaspete; 2kg vinete; 2kg ardei capia sau gogosari; 2kg ceapa; 1kg rosii; 700ml ulei; 2 foi de dafin; ± sare, piper macinat

Curatati ciupercile, spalati-le si fierbeti-le timp de 5 minute in apa cu sare. Scurgeti-le de apa si taiati-le in feliute. Curatati ceapa si taiati-o marunt sau dati-o prin masina de tocat. Caliti-o in ulei. Coaceti ardeii, presarati-i cu sare fina si acoperiti-i cu folie. Lasati-i in repaus 15 minute si apoi curatati-i de pielite si de cotoare. Taiati-i cat mai marunt sau treceti-i prin masina de tocat. Puneti ardeii peste ceapa si caliti-i 10 minute. Adaugati ciupercile, vinetele coapte, cura]ate si tocate, rosiile op`rite, curatata de pielita si trecute prin masina de tocat, uleiul, dafinul, sare si piper, dupa gust. Fierbeti zacusca la foc mic, amestecand din cand in cand in vas, pentru a nu se prinde de vas. Zacusca este gata in momentul in care uleiul se aduna la suprafata. Puneti zacusca fierbinte in borcane, inchideti-le ermetic, sterilizati-le 30 de minute la bain-marie. (Daniel Petre)

About these ads

Etichete: , , ,

10 Răspunsuri la “Zacusca cu ciuperci” r r

  1. Urmuz spune:

    Tocmai terminînd de cetit Julian Barnes, Pedantul în bucătărie, doresc să vă întreb extrem de respectuos, cu un coneac alături: (preambul) avînd nostalgia unei zacuşte (dom’le, dacă dativul lui cuşcă este cuşti, za-cuscă de ce are genitivul în e?) home made, dar şi scîrbit fiind de tot ce înseamnă zacuscă de ciumperci din comerţ (ştiţi, dacă prindeţi una sub gingie, e vunderbah) vă întreb dacă pot dubla cantitatea de ciumperci şi dacă da acest lucru va afecta rezultatul final şi în ce mod? Micşorez cantitatea de vinete, de ardei capia? – cind ceva intră, altceva trebuie să iasă (dacă nu sîntem în situaţia de vid).

    Mulţumesc.

  2. ElCucui spune:

    Nu micsorati cantitatea de vinete si ardei capia! Mariti cantitatea de ciuperci…

  3. Urmuz spune:

    O pot mări de 10 ori? Mulţumesc.

  4. Samuel spune:

    Dupa parerea mea, dublarea cantitatii de ciuperci ar exersa o presiune destabilizatoare pe celelalte componente, mai cu seama pe ceapa. Asa dupa cum se stie, moleculele de ustensol, din compozitia cepei, ar exploda literalmente in combinatie cu enorma cantitate de stepezi din sporii ciupecilor, lucru care ar fi neinsemnat in sine, dar care ar putea dauna la scara. Eu nu recomand astfel de experimente periculoase.

    Imi amintesc de o intrebare oarecum similara a fost pusa acum citiva ani la o emisiune la Radio Vacanta, cind eram in concediu la Mamaia cu familia si Eugen, fiul cel mic al vecinilor de la trei

  5. Urmuz spune:

    Stimate domnule Admin,

    sînt chezaş pentru domnul Samuel care tocmai m’a încu co cuno
    cocniştiinţat că mi’a oferit un răspuns extrem de darnic la nedumeririr ri rile mele, dar că răspunsul este în moderare.
    Prin prezenta, trecuta şi viitoarea, depun mărturie că domnul Samuel, actualmente stabilit onest în Beauharnois, Canada, absolvent emerit de Litere, poet şi traducător, este un om care s’a alăturat colectivului nostru plin de pasiune, sinceritate şi oarecum perversitate. Mulţumesc!

    Intră?

    ps: deranjăm sau ne mutăm la altă masă?

  6. Urmuz spune:

    Stimate domnule Administrator,

    Excelenţă….Stimate domnule Samuel, pînă cînd vă vor apărea gîndurile domniei voastre, aş îndrăzni să vă rog, pentru că tot locuiţi în Canada, să ne propuneţi o reţetă – dar numai dacă EA Există! – de Zacuscă cu ciuperci şi somon afumat.

    Mulţumesc!

  7. bucataria pentru toti spune:

    - Poftiti, domnule Samuel! Intrati! Spuse gazda privind la promoroaca din barba lui Samuel. Simtiti-ti-va ca acasa…

  8. bucataria pentru toti spune:

    Domnule Urmuzz, puteti mari catitatea de ciuperci de cate ori vreti. Cum se spunea in retetele vechi “dupa gustul gospodinei”. Insa va recomand sa sotati ciupercile separat si sa le scurgeti bine anterior integrarii in masa zacustii. Sau zacustei… Sau zacuscai… (Ma ajutati, domnule Samuel? Ca nu prea stiu sa declin bulgarismele)
    De fapt, dumneavoastra veti avea de integrat putina zacusca in masa de ciuperci sotate.

  9. Urmuz spune:

    Vă mulţumesc, Bpt! :)

    Domnule Samuel,

    aş dori să respectăm zicerea românească Rîdem, glumim, f…., plătim şi, în afara acestor dialoguri ludice, reţetele să nu stea sub semnul ludicului. (Deşi, dacă mă gîndesc mai bine, primul om care a aruncat piper, coriandru, ienibahar sau usturoi în timp ce gătea nu cred că era adeptul clasicismului retrograd).

  10. bucataria pentru toti spune:

    (Am modificat putin sus. Veti fi bun sa recititi, domnule Urmuzz?)
    Cu somonul nu sunteti departe de de o reteta senzationala reusita de Daniel Petre in urma cu vreo 4-5 ani pe care a denumit-o “Zacusca de somn”. Am reluat-o si eu in Vama Veche cu crap fitofag dar nu a fost acelasi lucru. Ingredientele erau cele de zacusca, vinetele se taiau cubulete ca si pestele indealtfel (peste care se arunca, la misto, un praf de sare). Ceapa se calea prima, apoi rosiile, apoi ardeii si vinetele (care statusera la scurs cu sare pe ele). Cand vinetele erau facute pe la jumate se adaugau cubuletele de peste.

Comentariile nu sunt permise.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: