Tort de ciocolata cu castane

16 portii – 100 minute + 60 minute la frigider
tort_castana

BLATUL:
6 oua; 200g zahar; 100g unt topit; 200g faina;
SIROPUL:
200ml apa; 150g zahar; 1 lingura rom
CREMA I:
150ml lapte; 250g ciocolata amara neagra; 25g unt; 250g frisca
CREMA II:
200g piure de castane; 50g unt; 1 lingura rom; 300g frisca
GLAZURA:
200ml lapte; 20g zahar; 150g ciocolata amara; 25g unt
ORNARE:
100g castane glasate

Bateti ouale cu zaharul pe baie de aburi, pana cand obtineti o compozitie ca o spuma. Compozitia nu trebuie sa fiarba, se lucreaza la temperatura de 60 0C. Luati vasul de pe foc si continuati baterea pana cand compozitia se raceste.
Adaugati in compozitie untul topit si, treptat, faina. Cand compozitia este omogena, turnati-o intr-o tava unsa si tapetata si coaceti-o la foc potrivit in cuptorul incalzit dinainte. Dupa ce se raceste, blatul se taie in trei foi.
Preparati siropul prin fierberea apei cu zaharul, pana la completa dizolvare a acestuia din urma. Adaugati romul la final si lasati-l la racit. insiropati blaturile cu siropul rece.
Pentru a prepara Crema I, fierbeti laptele si cand incepe sa clocoteasca, adaugati ciocolata rasa. Amestecati energic in compozitie pana cand se omogenizeaza si devine onctuoasa.
Luati crema de pe foc si lasati-o10 minute la racit, apoi adaugati untul si frisca. Omogenizati si intindeti crema peste primul blat insiropat asezat pe un platou. Lasati putin sa se intareasca si apoi puneti deasupra cremei al doilea blat insiropat.
Pentru a prepara Crema II, amestecati piureul de castane cu untul moale. Adaugati romul dupa ce s-a flambat si apoi frisca. Omogenizati si intindeti crema peste cel de-al doilea blat. Peste crema de castane repartizati uniform 75g castane glasate. Acoperiti cu cel de-al treilea blat. Puneti tortul astfel asamblat pentru 1 ora la frigider.
Pentru glazura, fierbeti laptele cu zaharul si adaugati in el ciocolata rasa. Cand incepe sa se ingroase, luati vasul de pe foc, lasati-l 5 minute sa se raceasca si apoi incorporati untul. Omogenizati bine si turnati glazura calduta peste tort, intinzand-o si pe marginile tortului. Decorati cu castane glasate tineti tortul la rece pana in momentul servirii. (Daniel Petre)

Etichete: , , , ,


%d blogeri au apreciat asta: