Gusti zacusti?

Zacusca din gogosari cu masline
4kg gogosari; 1kg ardei gras; 1kg ceapa alba; 1kg ceapa rosie; 300g masline negre fara samburi; 4 linguri pasta de rosii; 600ml ulei; 3 foi de dafin; ± sare, piper
Se coc ardeii si gogosarii si se presara apoi cu sare fina. Se lasa acoperiti cu o folie de plastic 30 de minute si apoi se pot curata usor de pielite. Se curata ceapa, se taie pestisori si se pune la calit in ulei. Se adauga gogosarii si ardeii, trecuti prin masina de tocat sau taiati marunt. Se fierb legumele la foc potrivit 30 de minute, apoi se adauga maslinele si pasta de rosii. Se amesteca des in vas pentru ca sa nu se prinda zacusca de fundul acestuia. Cand sosul scade, se adauga condimentele si se mai lasa la foc mic 15 minute sau pana cand uleiul se ridica la suprafata preparatului. Se pune fierbinte in borcane, acestea se inchid si se sterilizeaza, fie prin fierbere intr-o oala cu apa, timp de 50 de minute, fie prin tinere in cuptorul incalzit, timp de 3 ore cel putin, dupa ce s-a stins focul. (Gabriela Duma – Dragasani)

Zacusca cu spanac
1kg spanac fiert, scurs, racit; 2kg ceapa; 1kg ardei capia; 1kg gogosari; 1l ulei; 5 capatani de usturoi; 3 ardei iuti; 2 foi de dafin; sare, piper
Se curata ceapa si se toaca prin masina de tocat carne. Se trece si spanacul prin masina, dar nu se amesteca cu ceapa. Ardeii, ardeii iuti si gogosarii se toaca impreuna, si se pun in alt vas. Usturoiul se curata si se taie in felii subtiri, apoi se pune intr-un castron cu apa rece si putina sare. Se incinge uleiul, se pune ceapa si se lasa sa se caleasca putin, apoi se adauga spanacul. Se lasa vasul la foc potrivit si se amesteca din cand in cand compozitia. Dupa ce zeama lasata de spanac a scazut, se adauga ardeii si gogosarii. Se pun dafinul, sare si piper (macinat, dar si boabe), usturoiul si se continua fierberea pana cand zacusca ajunge la o consistenta convenabila. Se consuma proaspata, se pastreaza la frigider chiar si o luna. Pentru pastrarea mai indelungata, se pune fierbinte in borcane tinute mai intai la cuptor, pentru sterilizare, apoi se inchid si se lasa la racire lenta, invelite cu o patura groasa. A doua zi se mai fierb la bain-marie, circa 30 de minute si se racesc lent, la fel ca in ziua precedenta, acoperite bine. (Meda-Ana Matei – Bucuresti)

Zacusca de gogosari cu hrean
3kg gogosari; 1/2kg hrean; 1/2 kg morcovi; 1kg telina; 1l bulion; 200g ceapa; 3 linguri miere de albine; 500ml ulei; 70g otet de mere; sare, piper
Se curata legumele si se taie in cubulete sau se dau prin masina de tocat carne. Gogosarii se coc mai intai si apoi se curata de pielite. Se calesc separat ingredientele si apoi se pun intr-o cratita mai mare, impreuna cu bulionul, mierea, otetul de mere, sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba zacusca la foc mic, pana cand se aduna uleiul la suprafata. Se amesteca mereu in vas, pentru ca sa nu se prinda zacusca. Eventual, sub vas se poate pune un arzator din tabla sau o tigla. Cel mai bine se prepara zacusca pe plita taraneasca, nu pe aragaz, pentru ca fundul vasului se incalzeste uniform. Eu am incercat sa prepar zacusca in cuptorul aragazului si a fost mai bine asa decat pe ochiul mare de la aragaz. Zacusca se pune fierbinte in borcane, acestea se inchid si apoi se sterilizeaza, fie la bain-marie, timp de 1 ora, fie in cuptorul aragazului, bine incalzit, dupa ce s-a stins focul. Borcanele se lasa in cuptor pana cand se racesc complet. A doua zi se aprinde din nou focul pentru 30 de minute, se stinge apoi si iar se lasa borcanele pana cand se racesc. Apoi se pot pune in camara. (Mariana Mirela Ferdean – Cluj–Napoca)

Etichete: , , , ,


%d blogeri au apreciat asta: