D-ale gurii… Dunarii

DSC_0581

Ideea organizării unui festival gastronomic și de tradiții de către organizația no-profit “Salvați Dunărea și Delta” împreună cu revista “Bucătăria pentru toți” a venit pe fondul unei schimbări de abordare și anume că Delta trebuie salvată cu tot cu oameni.

DSC_0550

Secătuită de pescuitul industrial și de agricultura intensivă din anii comunismului, condamnată la izolare și sub-finanțare, “electrocutată” de E-braconierii contremporani (E – de la electric), Delta Dunării a devenit cea mai sărăcă regiune a țării. |n acest context, festivalul “D-ale gurii Dunării” și-a propus să demonstreze că, în acest fost colț de Paradis, mai sunt preparate culinare, tradiții și obiceiuri de păstrăt. Și de arătat și altora. Pentru că cea mai profitabilă activitate – nedistructiva! – care s-ar putea dezvolta în anii care vin rămâne turismul ecologic.

DSC_0314

Punctual, prima ediție organizată pe 10 octombrie, sub forma unui festival-concurs și-a propus să rezolve câteva probleme sociale acute ale celor cinci comunități particicpante, drept pentru care sponsorii “Ursus” Breweries (3000 euro), eJobs (2000 euro) și Salvați Dunărea și Delta (1000 euro) au băgat mâna la teșcherea după ceva premii în bani, ocupanții podiumului urmând să primească sumele necesare finanțării proiectelor puse pe tapet.

DSC_0430

Pe pajistea complexului Cormoran din Uzlina s-au întrecut cei mai priceputi bucatari și cele mai frumoase voci muzicale din Chilia, Crisan, Mahmudia, Murighiol, Sarichioi si Sarighiol de Deal. Borșul a dat în clocot, plachiele au sfârâit, șticile s-au umplut. A fost sărbătoare batogului, a salatelor, a marinatelor, a chifteluțelor, a piroștilor, a țuicii din muguri de salcie și a tuturor celelalte bunătăți pe care prea rar le gustă românii de prin alte părți. Președintele juriului a fost Mircea Dinescu, ajutat de prim-ministrul juriului Razvan Cucui, patronul revistei Bucătăria pentru toti, dintre “jurați” mai făcând parte și domnul Grigore Baboianu – Guvernatorul Deltei, domnul Silvian Ionescu – Comisarul general al Gărzii de Mediu și, nu în ultimul rand, Liviu Mihaiu – promotorul evenimentului.

DSC_0289

Marele Premiu Ursus Breweries a fost câștigat de echipa din Sarichioi, comunitate care va folosi cei 3.000 de euro oferiți de Ursus Breweries pentru utilarea școlii din localitate, de curând renovată.

DSC_0560

Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Sarighiol de Deal, care a câștigat astfel 2.000 de euro oferiți de eJobs pentru a finanța lucrările de renovare a căminului cultural din localitate. Premiul „Radu Anton Roman” a fost adjudecat de echipa din Crișan – cei 1.000 de euro, oferiți de Asociația Salvați Dunărea și Delta vor fi fi folosiți pentru renovarea bisericii din localitate.

DSC_0447

După simpatia cu care evenimentul a fost reflectat de mass-media suntem indreptațiți să credem că următoarea ediție, pregatita de astă dataă din timp, va atrage în compeție și mai multe comunitați și mai mulți sponsori și mult mai mulți turiști.

Răzvan CUCUI

DSC_0227

DSC_0396

DSC_0483

DSC_0423

DSC_0479

DSC_0495

DSC_0491

DSC_0498

DSC_0517

DSC_0513

DSC_0521

DSC_0112

DSC_0530

DSC_0529

DSC_0594

DSC_0592

DSC_0606

DSC_0603

DSC_0599

DSC_0605

12 Răspunsuri to “D-ale gurii… Dunarii”

  1. Urmuz Says:

    Gizăs, ce nebunie🙂

    fotografia cu ceaunul a fost declanşatoare

  2. monica Says:

    La mine pestii prajiti din prima farfurie, cei cu patrunjel deasupra. Declansatori de salivatie. Iar Dinescu dansind e fermecator.

  3. ion Says:

    Daaaa… stiuca umpluta, cred (cei doi pesti cu patrunjel desupra), plachie, saramura, ciorba de perisoare de peste, bors de peste, chiftelute, icre, peste afumat si, cred, o placinta dobrogeana cu branza!!! Cu siguranta asi putea sa traiesc mult si bine mancand doar asa ceva.
    Fabulos!
    Multumesc BpT!

  4. bucataria pentru toti Says:

    He, he! E premeditata! V-am luat usor cu niste ansambluri, cu niste porturi populare si am apasat pedala abia dupa semnatura. Borsul l-am pus in articol, asa, de momeala. Sa fi vazut aseara ce precipitatii palatine erau, la redactie, cu pozele mari, hi-res, deschise pe monitarele de 22″…

  5. monica Says:

    Toate papilele imi palpita la gindul placintei dobrogene .Daca mi-ati da o reteta, poate m-as incumeta sa incerc ; dar ma rog frumos cu gramaje (nu din alea cu doi pumni de faina) fiindca ma apropii cu mare umilinta de aluaturi.Numai specialistii fini simt aluatul .

  6. Urmuz Says:

    BPT,

    demenţă oricum.

    ps: puteaţi şi voi să puneţi un best of filmat pe blog (la dracu, sînteţi oameni dăştepţi, vreţi să vă cer bani pentru şasă neuroni fumoşi? :D)

  7. Urmuz Says:

    Concept viitor: Hava Nagilah.

    Numai retete cuser plus (nu va permiteti sa il aduceti pe Dylan) Dinescu cintind Hava Nagilah. Plus filmulet plus pe blog. Domnu’ Cucui, sa trec pe la casa?😀

  8. bucataria pentru toti Says:

    @monica. Am fost prins cu inchiderea editiei de noiembrie ca sa iti dau reteta placintei dobrogene asa cum o face mama si a prins-o destul de bine si nevasta-mea. Aia din poza insa e cu oua de taran asa ca nu te astepta sa-ti iasa ‘arama’ aia. Am vazut in Austria, la alimentara, oua de gaini crescute cu porumb si cred ca si la voi. Poate doar asa…
    Cealalta placinta este cu ‘veardza’. ‘Veardza’ nu inseamna neaparat varza, ci verdeata. Poate fi spanac, praz, salata etc. Ambele sunt facute de aromanii din Sarighiolul de Deal.
    @Urmuz. Dementa-dementa! Si acuma regret ca, fiind ocupat cu organizarea si fiind indopat si de Hotel Cormoran – care s-a ambitionat cu meniuri la nivel de competitie – abia daca am ciugulit pentru jurizare. Cu o seara inainte ma indopasem dintr-un crap urias, lisita si mai ales cu niste mirobolante ciuperci de balta, un fel de hribi babani, gatiti chiar de patronul Cornel Gaina, ca legitimatie pentru locul ce avea sa-l ocupe in juriu. Sarica de Niculitel. Receee!
    Am si filmat, sa vedem cine monteaza. Ala trece pe la casierie🙂

  9. monica Says:

    Razvan , nu-i nici o graba , oricum trebuie sa ma gindesc la un amestec de brinza .
    Si bunica mea facea placinte cu verze ( le zicea ea ) si era stevie , slata , cozi de ceapa verde si mult marar.Erau asa de bune , ca putea obtine orice de la oricine cu ele.De exemplu unt si compot de mandarine de la vinzatoarele de la alimentara.

  10. Urmuz Says:

    Bpt,

    dacă îmi dai filmul, poate ţi’l montez eu😀 şi facem un parteneriat media de bloguri😀 (deşi am înţeles că s’a cam fumat treaba, dar pînă ajunge şi la noi mai durează măcar un an)

  11. ElCucui Says:

    @Urmuz. Cred ca moda ar ajunge totusi inainte ca materialul filmat, 3 ore hdtv, sa ajunga pe un ftp la tine🙂

  12. Elizabeth Says:

    Ioi, da vreau si eu retetele!Mai ales alea in care pozele sunt mai rosiatice. Se poate? Le vreau!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: