Pavlova cu afine

6 portii – 30 minute + 120 minute bezeaua la cuptor
pavlova_afine

5 albusuri; 90g migdale; 200g zahar; 1 lingurita amidon; 1 lingurita otet de mere; 1 portocala; 300g afine; 300g frisca proaspat batuta din smantana; un varf de cutit sare

Puneti afinele bine spalate pe un servet, ca sa se scurga bine apa de pe ele, apoi puneti-le intr-un castron, presarati-le cu 1 lingura zahar si cu coaja rasa de portocala. Stoarceti peste ele sucul de portocala, amestecati-le si tineti-le la rece. Bateti albusurile spuma, adaugand sarea. Cand spuma se tine bine de tel, adaugati treptat zaharul, tot cate o lingura, dupa care bateti spuma energic. Cand spuma devine sticloasa, adaugati amidonul si otetul de mere si mai bateti 5 minute. Turnati compozitia de mereng (bezea) obtinuta pe o bucata rotunda de hartie de copt, cu diametrul de 22cm. Coaceti blatul de bezea in cuptorul incalzit dinainte, la foc foarte mic, eventual cu ușa cuptorului intredeschisa. Ca sa nu se ingalbeneasca blatul, acoperiti-l cu o foaie alba de hartie. Lasati blatul la racit, desprindeti-l de pe hartia de copt si puneti-l pe un platou mai mare. Turnati peste el un strat gros de frisca si peste aceasta puneti afinele. Ornati cu migdale taiate in felii sau zdrobite in bucati mai mari. (Daniel Petre)

Etichete: , , , ,